Terug

Tussen kunst en kitsch...

In het enorme aanbod van tegels doet iedere producent wat hij kan om zijn tegels meer mee te geven dan een ander. Een leger van ontwerpers wordt ingeschakeld om van iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een tegel een waar kunstobject te maken.

Dit creatieve proces uit zich vaak in hele bijzondere producten!

Soms heel vergezocht, maar vaak verrassend krachtig in de eenvoud.

Sommige producten worden in onze showroom met argusogen bekeken. En beoordeeld. En soms veroordeeld. Want wat de een kunst noemt, vindt de ander kitsch. En daar zijn hele discussies over te voeren.

Om te kunnen beoordelen wat kunst is en/of wat kitch, moeten we maar eens beginnen met wat definities. Er zijn natuurlijk heel veel definities, maar grotendeels komt het hier op neer:

Kunst: •een subjectieve expressie van een mens die ofwel de verbeelding of gevoelens van de kunstenaar in een scheppende activiteit uit of een schepping is die bij de waarnemer een gevoel of verbeelding oproept, met als doel het voortbrengen van een origineel, zintuiglijk waarneembare (of anderszins voorstelbare) uiting of product met een bepaalde gevoel.

Kitsch: Aanduiding voor culturele uitingen die niet werkelijk artistiek zijn, maar pretenderen het te zijn. Vaak identiek met ‘slechte smaak’.

Sinds de opkomst van het postmodernisme in de kunst zijn de grenzen vervaagd, doordat een postmodern kunstenaar vaak bewust elementen van vroegere stijlen en/of massacultuur overneemt en dus doelbewust iets maakt dat als kitsch wordt beschouwd. Ook zijn er aan het eind van de twintigste eeuw subculturen die het expres-kitscherige als kenmerk hebben.

Wie bepaalt nu echt of iets kunst of kitsch is?

Nou, dat doe je dus gewoon zelf. Want smaken verschillen. Lees meer over smaken en verschillen in ons blog: zoveel mensen zoveel wensen… En je eigen cultuur en referentie kaders doen aardig mee in de beoordeling.

Wij zijn benieuwd hoe je de bijgaande voorbeelden zou beoordelen? Kunst of kitch. En waarom? We zijn benieuwd naar je reactie:

Foto: A. pauw en panter

Foto: B. badkamer

Foto: C. keukenvloer

Foto: D. tegelschilderij aan de wand

Foto E. Bloemen 3 luik

Foto F. keramisch glanzend parket

pauw en panter kunstzinnige badkamerkunst op de keuken vloer

 

 

 

tegels als kunst

bloemen kopie 2

glanzend hout keramiek

 

Comments

comments