Terug

Keramiek of natuursteen, een dilemma?

Je weet dat tegels de aantrekkelijke en stijlvolle manier zijn om je huis in te richten. Bij je zoektocht naar die unieke en juiste tegel voor jou, is jouw eerste dilemma: Kies je voor natuursteen of keramiek?

Met onze 5 antwoorden maak jij snel en overwogen je keuze!

1. Materiaal-verschil

Natuursteen wordt gedolven uit de aardkorst waarop wij leven. De vorming is een continue geologisch proces dat zo oud is als de aarde. Natuursteen is afgekoeld vloeibaar gesteente (magma of lava) of versteend sediment (zand, klei en kalk).

De tegels worden in steengroeven gewonnen in de vorm van blokken of lagen. Met machines wordt dit gezaagd, gesneden of gekapt tot platen of tegels. Door de steen handmatig of machinaal te bewerken krijg je het sfeervolle uiterlijk na eigenlijk miljoenen jaren van natuurlijke evoluties.

Met de keuze voor natuursteen kies je voor 100% puur natuur.

Keramische tegels worden gemaakt van fijne klei die onder hoge druk geperst en daarna gebakken wordt. Een andere wijze is door klei pasta net als een pizzabodem te walsen tot een platte worst die gesneden en gebakken wordt. Met dit fabrieksproces wordt met een natuurlijk product een enorme variatie aan tegels gemaakt.
Met de keuze voor keramiek is elk creatieve proces is mogelijk.

2. Sfeer-verschil

Jij bent op zoek hoe je het uiterlijk van je interieur zal bepalen. Tegels bepalen de sfeer!

Typerend voor natuursteen zijn de zogenaamde fossiele resten. Dit zijn de versteende overblijfselen van dieren, planten en bomen uit vervlogen tijden. Er zijn geen twee volmaakt identieke stenen, elke tegel heeft een uniek karakter. Natuurlijk komt het ook voor dat een zogenaamd fossiele vorm in een iets minder perfecte uiting resulteert. In eerste instantie krijg je hierdoor het gevoel dat de tegel een foutje bevat.

De sfeer van imperfectie zorgt voor karakter en authenticiteit.

Keramiek is qua vorm, kleur en afmetingen zeer regelmatig. De precieze, fabrieksmatige afwerking geeft keramische tegels een strak en afgelijnd uiterlijk. Vaak zijn deze tegels ook op maat gemaakt, waardoor ze met een smalle voeg verwerkt kunnen worden. We noemen dit rectificeren.
Afhankelijk van het gewenste uiterlijk is de kleurstelling zeer egaal en regelmatig of juist natuurlijk en gevarieerd.
De sfeer van regelmaat en strakke belijning is specifiek aan keramiek.

3. Prijs-verschil

Denk jij ook dat natuursteen duurder is? Zullen we je wat verklappen? Het is niet waar!

Veel bezoekers van onze showroom zijn aangenaam verrast als ze horen dat natuursteen helemaal niet duurder hoeft te zijn dan keramiek. Het delven van de tegels is gebonden aan natuurlijke vindplaatsen en voorraden ver over de grens. Wij importeren natuursteen o.a. uit India, Brazilië, Vietnam, België en Spanje. De prijs wordt mede bepaald door de groeve en de wijze van delving, maar ook door de bewerkingen en het overzees transport naar Nederland.
Van oudsher was natuursteen een prijzig product. Maar de afgelopen jaren zijn er veel meer bronnen en dus ook relatief goedkopere soorten beschikbaar gekomen.

Daarbij importeren wij grote hoeveelheden en hele containers, vaak in samenwerking met onze buitentegels. Dit maakt het mogelijk dat wij natuursteen prijsgunstig aanbieden.

Keramiek wordt geautomatiseerd en op grotere schaal geproduceerd. Hierdoor zou je denken dat de productie goedkoper is dan die van natuursteen. De productiekosten hebben te maken met de wijze van productie en de bewerkingen. Daarbij is secure kwaliteitscontrole nodig om dezelfde constante hardheid en kwaliteit van keramische tegels te garanderen.
Mensen kiezen soms voor een basis van tegels uit een lagere prijsklasse samengevoegd met accenten van unieke designtegels.

4. Duurzaamheid-verschil

De keuze voor tegels is een duurzame investering! Je bent gegarandeerd van een jarenlange kostbare basis in je interieur.
Daarom willen we ook dat je de goede keuze maakt!

Natuursteen is gevoeliger voor vlekken van zuur of onderhoudsproducten. Als je hier makkelijk mee kan leven, ervaar je de schoonheid van dit duurzame natuurproduct. Oppervlakte krassen komen voor maar zijn meestal gemakkelijk weg te dweilen. Gedurende de jaren wordt natuursteen mooi oud en krijgt karakter. Een doorleefde vloer geeft je huis een krachtig uiterlijk.

Keramische tegels zijn onverslijtbaar. Zij zijn meestal door-en-door gebakken en hebben een zeer lage porositeit. Stof- en vuildeeltjes krijgen hiermee veel minder kans om zich aan het oppervlak vast te hechten. Keramiek is bestand tegen allerlei zuren, bijtende en chemische producten. Veel bezoekers maken daarom deze keuze in de badkamer en keuken. Een keramische wand of vloer gaat je hele leven mee!

5. Onderhoud-verschil

Het onderhoud natuursteen én keramiek is eenvoudig en snel. Daarom kiezen zoveel mensen voor het gemak van tegels!
Tegels vragen om eenvoudig onderhoud! Stofzuigen of vegen en dweilen of afnemen met een vochtige doek.

Zowel bij natuursteen als keramiek is het zinvol om een goed en geschikt onderhoudsproduct te gebruiken. Wij adviseren hier graag over.

Stofzuigen en dweilen. Klaar!
Natuursteen tegels worden soms geïmpregneerd om deze nog onderhoudsvriendelijker te maken. Zo krijgen vlekken en zuren minder de kans om in te trekken. Tevens zijn voor natuursteen kleurversterkende onderhoudsproducten verkrijgbaar.

We want you to feel at home!
We denken dat bovenstaande antwoorden jou dichter bij jouw keuze brengen om je thuis te voelen. Voor nog meer keuze én antwoorden ben je welkom in onze showroom. De koffie en thee wordt vers voor je gezet. Je hebt alle ruime om de talloze keuzemogelijkheden met eigen ogen te zien en te beleven. We delen graag onze kennis met je. We beantwoorden al jouw persoonlijke vragen.
Welk antwoord was voor jou doorslaggevend? Heb jij een dilemma waar wij nog niet bij stilgestaan hebben? Laat het ons weten. Je krijgt van ons antwoord!

Geef je commentaar in het commentveld hieronder! We kijken ernaar uit!

Ps. Deel dit artikel s.v.p. met jouw social media netwerken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

Comments

comments