Terug

Help: mijn vloer is vies….!!

Een van de meest gestelde vragen die opkomt bij mensen die tegels gaan aanschaffen of dat net gedaan hebben, gaat over het schoonmaken.

Schoon en fris moet het zijn!

Er hangen wat vooroordelen aan het onderhoud van met name natuursteen. Vlekken kunnen lastig te verwijderen zijn. Maar de goede basis op je tegels geeft al schoonmaak-gemak. En door regelmatig onderhoud met de juiste middelen, is het schoonhouden van je natuursteen en of keramische tegels eigenlijk best eenvoudig!

We hebben het onderhoud in 5 fasen ingedeeld. De laatste fase behandelt vlekken en andere rampen op je vloer, waarbij we natuurlijk hopen dat het je niet overkomt!

1. De eerste keer

Cement, lijm en voeg resten verwijderen

Nadat je tegels zijn gemonteerd, zullen er resten van voegcement, lijm en/of kit achterblijven. Het op de juiste manier verwijderen van deze resten is heel belangrijk voor het onderhoudsgemak in de toekomst. Omdat niet iedere tegel op dezelfde wijze behandeld kan worden en er ook andere middelen noodzakelijk zijn voor diverse typen vloer, adviseren wij je het volgende:

  • Informeer naar de droogtijd. Begin niet te snel! Maar wacht ook niet te lang!
  • Laat je voorlichten over jouw vloer en voegmiddel en kies de juiste cementsluier verwijderaar!
  • Volg de instructies die je ontvangt nauwkeurig op. Onjuist gebruik van middelen kan je vloer beschadigen.
  • Heb geduld.

Het verwijderen van de cementsluier is een grote klus. Hoe nauwkeuriger je hierbij te werk gaat, hoe meer gemak je ervan hebt in de toekomst.

Coaten, impregneren, inwassen of inzepen

Natuursteen tegels kun je coaten, impregneren of bewerken met was of zeep. Het is lang niet altijd nodig en sommige mensen kiezen bewust voor een onbewerkte uitstraling. Maar bewerking beschermt je vloer wel beter tegen vuil en vlekken en maakt dat het vuil minder makkelijk hecht. Op het moment dat je natuursteen in natte of vlekgevoelige ruimten wilt gebruiken, dan is impregneren bijna een must. Je moet er wel even mee wachten. Natuursteen moet eerst ‘drogen’, anders sluit je vocht in de tegels en ontstaan er kringen.

Intensief reinigen

Vervolgens geef je je keramische of natuursteen tegels nog een intensieve reinigingsbeurt met een daarvoor geschikt onderhoudsmiddel. Soms moet je dit nog twee of drie keer herhalen. Het reinigingsmiddel dringt dan diep in de poriën van het materiaal en zorgt zo voor een optimale beschermlaag. Nu pas is je vloer klaar!

Je merkt dat we steeds terugkomen op het onderhoudsmiddel. Het is belangrijk daarop niet te bezuinigen en echt het juiste middel te kiezen. Het lijken kostbare middelen, maar je gebruikt er niet veel van. En het zorgt ervoor dat je op latere momenten wel andere huis-, tuin- en keukenmiddelen kunt gebruiken.

2. Dagelijks onderhoud

Als de basis is gelegd, dan volstaat het dagelijks onderhoud. Dat wil zeggen stofzuigen, afnemen met een klamvochtige doek en eventueel dweilen met een gewoon fris sopje en dan ben je alweer klaar…. Voorkomen is beter dan genezen. Als je ervoor zorgt dat je los vuil niet inloopt op je vloer, dan hoef je het later ook niet te verwijderen.

Een droogloopmat bespaart je heel wat werk!

3. Wekelijks onderhoud

Voor je wekelijkse onderhoud kun je een pH neutrale reiniger gebruiken (pH7). Kies hierbij niet voor groene zeep als je een geïmpregneerde natuursteen vloer hebt. Groene zeep tast de beschermlaag aan. Beter twee keer schoonmaken met een langzaam werkend product, dan 1x met een agressief snel werkend product.

4. Maandelijks onderhoud

Wij adviseren je om maandelijks een intensief reiniger te gebruiken. Dit verwijdert de meeste vlekken en houdt het beschermlaagje in stand dat je hebt aangebracht bij de eerste keer dat je je tegels schoonmaakte.

5.  Vlekken en andere rampen

Dit onderwerp hebben we voor het laatst bewaard. Want wij kunnen ons voorstellen dat je aardig in paniek raakt als je een vlek op je tegels krijgt die niet 1-2-3 verdwijnt. Over keramiek hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Maar natuursteen vraagt meer aandacht.

HELP! een vlek!

Witte randen: Dit wordt veroorzaakt door een onvoldoende uitgedroogde betonondergrond. Hieraan is helaas niets meer te doen, dus laat je vooraf goed voorlichten door de vloerlegger.

Voegcement- of lijmresten: Zo snel mogelijk verwijderen is hier het devies. Zie hiervoor onze beschrijving van de eerste reiniging na oplevering. Als er teveel cement of lijm achterblijft dat vast gaat zitten, kan soms de enige oplossing zijn je vloer te schuren!

Onjuist onderhoudsmiddel gebruikt: Dit hoeft geen schade te betekenen. Ga er wel direct overheen met zoveel mogelijk water. Alleen impregneermiddel is niet meer te verwijderen als je dit hebt aangebracht. Informeer dus goed en probeer het op een klein stukje uit!

Vet: Een ontvetter helpt hierbij. Een vetvlek zal ook door de tijd steeds minder worden en verdwijnen. De steen ademt het uit.

Kalk: Ook hier is een goede voorbereiding beter dan achteraf herstellen. Waar kalk verwacht wordt (douche, achterwand, aanrecht) kun je beter je tegel inpregneren of coaten. Zo voorkom je hardnekkige kalkaanslag.

Zuur: Zuur moet je direct verwijderen. Zuur bijt (wijn, citrusvruchten, uitwerpselen) en hoe minder tijd het zuur  hiervoor krijgt, des te beter het is. We raden aan om de vlek na te behandelen met een intensiefreiniger om je beschermlaag weer te herstellen.

Chemische middelen: Dit kan onherstelbare schade veroorzaken. Het zuur zal zeker in natuursteen (dat zachter en poreuzer is) invreten. Soms werkt het een kleurverdieper te gebruiken. Hier kun je beter specialistisch advies inwinnen.

Zeepresten: Als er zeep ophoping is, dan is het vrij simpel: even een tijdje geen zeep gebruiken. Omdat zeep wateroplosbaar is, zullen de zepen worden afgevoerd door het dweilen met het water.

Vlekken van onbekende origine: De vlek bewerken met een intensiefreiniger. Laten intrekken en afnemen. Veel vlekken zullen verminderen. Als het niet verdwijnt, dan adviseren we je een specialist om advies te vragen.

We hebben ons in dit artikel algemeen gehouden. Bel ons bij twijfel over de juiste keuze in onderhoud of vlekbehandeling! We denken met je mee.

Er zijn specifieke verschillen te onderscheiden in het onderhoud van keramiek of natuursteen. De verschillen tussen natuursteen en keramiek worden in een van onze volgende artikelen behandeld.

We want you to feel at home!

Voor nog meer informatie en inspiratie, schrijf je nu in op onze inspiratie-wijzer!

Heb jij tips voor anderen of een vraag over onderhoud van natuursteen of keramiek. Of een vlek waar je geen raad mee weet? Plaats je tip of vraag in het commentaarveld hieronder! Wij belonen iedere tipgever met een proefflacon onderhoudsmiddel voor natuursteen en keramiek.

 

 

Comments

comments