Terug

10 unieke afwerkingen van natuursteen

Als je kiest voor natuursteen maak je een unieke keuze.

 • Dit natuurproduct is organisch ontstaan in de afgelopen miljoenen jaren.
 • Bij het delven geeft elke groeve zijn eigen geologisch geheim prijs.
 • Elke afzonderlijke tegel is anders en weerspiegelt zijn uniciteit en eigenheid.
 • Het formaat is jouw persoonlijke unieke smaak.

Maar wist je ook al dat natuursteen op minstens 10 manieren afgewerkt kan worden?
Iedere bewerking is anders! Ontdek er minstens 10!
En dat juist die bewerking jouw huis zijn eigen karakter geeft.
En dat je daarom goed moet weten waaruit je kunt kiezen!!!
En dat wij kennis hebben van al die soorten bewerking.
En dat je in onze showroom elke afwerking kunt zien, voelen, ervaren en beoordelen?

 1. Gezaagd:

  Een raamzaag of diamantzaag veroorzaakt zaagsneden en zo ontstaan streepjes of kleine golvingen op het oppervlak. Naast een mooi uiterlijk vergroot het zagen ook de slipvastheid.

 2. Gevlamd:

  Onder een hoek van 45 graden wordt een gasvlam op een stenen plaat gericht. Door deze thermische schok springen de oppervlakkige korrels weg en ontstaat een ruwe textuur met onregelmatige korrels. Zo ontstaat een natuurlijk breukoppervlak, dat antislip is.

 3. Gekliefd:

  Door natuursteen met kracht te splijten ontstaat een natuurlijk breukoppervlak met een onregelmatig uiterlijk in een natuurlijke variatie. Leisteen is een bekend voorbeeld van gekliefde tegels.

 4. Gezoet:

  Zoeten levert een effen mat oppervlak op, zonder sporen van bewerking. Afhankelijk van de schuurschijf zijn er verschillende gradaties in glans. Een geringe glans wordt “licht gezoet” genoemd, een matglans “gezoet” en een bijna hoogglans “donker gezoet”.

 5. Gestraald:

  Met een hoge snelheid worden mineralen (zand of koper) op het oppervlak ‘gebombardeerd’, waarmee een schuurpapierachtig uiterlijk ontstaat. Deze tegel geeft je een aangename ruwheid en een moderne uitstraling.

 6. Gepolijst:

  Als je voorkeur uitgaat naar glanzende stenen, zijn gepolijste tegels een mooie optie. De bewerking met een polijst schijf of vilt geeft een hoogglans effect. De structuur en kleur van de steensoort komen dan maximaal naar voren.

 7. Geschuurd:

  Sporen of krassen van het zagen worden door het schuren verwijderd. Een steeds fijnere schijf schuurt telkens de krassen weg van de voorgaande schuurronde. Geschuurde tegels zijn er dan ook in verschillende variaties.

 8. Geslepen:

  Een heel fijn geschuurd oppervlak geeft je een geslepen tegel. Bij geslepen kalksteen zijn de korrelstructuur van het calsiet en de fossielen nog zichtbaar, maar de tegel voelt glad aan.

 9. Getrommeld:

  Als je van een oud en doorleefde uitstraling houdt, kies dan voor getrommelde tegels. In een draaiende trommel buitelen de tegels over elkaar, met een versnelde slijtage tot gevolg. Hierdoor slijten ook de tegelranden rond af.

 10. Leatherfinish:

  Door het oppervlak van de tegel met veel kracht te borstelen, worden de zachtste delen weg geborsteld. Het oppervlak krijgt een reliëf (dat per steensoort weer anders is) en een mooi soft patiné. De tegel is minder gevoelig dan een vlakke bewerking.

Heb jij jouw favoriete bewerking hier bij gezien? Heb jij aanvullingen voor onze lijst? Laat het ons weten en laat je opmerking achter in het commentveld hieronder.

PS: vergeet ook niet dit artikel te delen met de mensen in jouw social media netwerk.

Comments

comments